Lojistik Sektörü Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.lojistikline.com/haber-detay/126_forklift-nedir

LOJİSTİK TEKNOLOJİ

Tümü

Forklift Nedir

(18 Ay, 0 Gün önce) 492 İzlenme 0 Yorum
Forklift nedir, Forklift ne işe yarar,Forklift çeşitleri nelerdir,Forkliftlerin önemi nedir, Forklift özellikleri...

 

Forklif Nedir Ve Ne İşe Yarar

 

Forklift kelimesi  İngilizce bir kelimedir. Forklift kelimesi ‘’ İngilizce fork –çatal  ve lift –kaldırma ‘’ kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Türkçe de tam karşılığı birebir tercüme ile söylense ‘’ Çatallı kaldırma veya çatallı  kaldıraç ‘’ demek lazım fakat görünüş itibari ile kaldırma aparatlarının görüşü çatala benzediği için ‘’ Çatallı kaldırma aleti’’ demek daha doğru olur.

 

Forklift Nedir : Objelerin (yükler) yatay , dikey veya taşınmasını (kısa mesafelere) yapan küçük iş makinalarına forklift denir. Kısa tanımlanırsa belli alanda istifleme ve taşıma  yapan araçlardır.

Forkliftler artık her alanda kullanılan önemli yardımcı bir alet olmuştur. Fabrika içlerinde, limanlarda, küçük-büyük depolarda her türlü sahada kullanılmaktadır çünkü insan gücü ile 1 gün sürecek bir iş uygun paletleme ile 2 saat içerisinde bitirilebilir. Veya insan gücünü aşan ağırlıkta ve hacimdeki yükler kolaylıkla bir forklift yardımı ile 3-4 m yükseklik deki rafa konabilir veya aynı şekilde alınabilir veya kısa mesafeye taşınarak kullanılabilir.

Forkilfler lojistik sektörünün vazgeçilmez yardımcı araçlarından biridir. Yükleme-boşaltma, araç içinde istifleme, araç içinde yükü düzenleyebilme gibi önemli faydalar sağlar. Bir tır aracının yükleme-tahliye işlemi 1 saat içerisinde halledilebilir, aynı şekilde bir vagon saatler içerisinde hareketli forklift sayesinde hızlı tahliye edilebilir.

Forklift  Yapısı

Forklif Özellikleri

Forklift Çeşitleri

Forkliftler yapılarına ve hareket sistemlerine göre gruplandırılırlar.

Güç Kaynağına Göre Forkliftler

-Dizel Forkliftler

Normal Dizel motorlarının kullanıldığı ve tahrik gücünün bu motorla sağlandığı forklifler dir, uzun süre çalıştırılabilen verimi yüksek forklifler dir. Bu şekilde verimli olmalarından en çok tercih edilen frokliftler arasındadır. Kaldırma kapasiteleri yüksek olduğundan (ağırlık-kaldrıma yüksekliği) daha çok liman gibi dış mekanlarda kullanılır. İçten yanmalı bir motor olduğu için zararlı gaz salınımı ( egzoz emisyonu) ve çıkardığı gürültü nedeniyle kapalı alanlarda tercih edilmezler.  Limanlarda kullanılan konteyner elleçleme forklifleri bunlara örnek dir.

 

-Benzinli Forkliftler

Benzin motorları ile tahrik edilen  forkliftlerdir.

 

-LPG’li forkliftler

Motorların yakıt sisteminde yapılan değişiklik ile LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı)  motorla güç sağlanan forkliflerdir. Verim ve kapasite açısından orta düzey forkliftlerdir. Egzoz emisyonlarının dizel ve benzine göre çok daha düşük olduğun kullanım alanı geniştir. Hem dışarda hem de iç kapalı alanlarda kullanılabilen forkliftler dir.

-Akülü Forkliftler

Bu forkliftler elektrik motorunun tahriki ile çalışır ve şarj edilebilir güç kaynağı akülere sahiptir. Zararlı gaz salınımı olmadığı, gürültüsüz çalıştığı  için kapalı alanlarda tercih edilen bir forklifttir. Orta kapasiteye sahip, bazı sektörler için çok önemlidir. Teknolojik anlamda en yeni araçlardan biridir. Dezavantajları yağmurlu ve tozlu yerlerde çalıştırılamamsıdır.

 

Hareket İletim Sistemine Göre Forklifler

-Debriyajlı Forkliftler

-Tork Konverterli Forkliftler

-Hidrostatik Forkliftler

-Elektrik Motorlu Forfliftler

 

Kullanım Amaçlarına Göre Forkliftler

-Genel Amaçlı Forkliftler

-Sık Depolama Forklifleri

-Özel Forkliftler

 

 

 

Forklift Operatörü

Forklifler bir kullanıcı tarafından idare edilirler bu kişiler forklift operatörü denir. Forklift operatörleri doğal olarak aracı kullanmayı ve yaptığı işin ne olduğunu bilmek zorundadır çünkü belli bilgilere ve tecrübeye  sahip olan kişidir. Forkilf bir araç dır, kaldırma kapasitesi, taşıma kapasitesi bellidir. Bu açıdan bir çok işyerinde forklift operatörlük belgesi olmayan kişiler çalıştırılmaz.

Operatörlük eğitimlerinde forklift ile ilgili teknik bilgiler, araç kapasitesi, iş güvenliği, yük güvenliği, konular anlatılır, her ne kadar tecrübe edilerek operatör olunmuşsa bile teknik açıdan da belli bir belgeye bağlanır.

Forklift operatörleri aracın bakımından veya bakım yaptırılmasında, günlük ve periyodik bakımlarından, aracın güvenli çalışmasını  sağlayacak  bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdır.

Operatörlük belgesinin önemi, herhangi bir kaza durumunda bütün sorumluk operatöre döneceğinden eğer belgesi yoksa sigorta şirketleri zararı karşılamaz, iş yerleri ise iş güvenliği kanunlarına göre suçlu sayılırlar.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!

GÜNÜN UYARILARI

Tümü
  • Avurturya İkili Geçiş Dozvalalarında Son Durm; Geçiş Belgesi Otomasyon Sisteminden (GEBOS) alınan verilere istinaden; 01.03.2023 tarihinde dönemsel olarak kullanıma açılan Avusturya ikili geçiş belgelerinden 27.03.2023 tarihi itibarıyla 763 adet kalmıştır.(UND) Geşiş Belglerinde Güncel Durum
    18 Ay, 2 Gün önce
  • 18 Ay, 2 Gün önce
  • Önemli Uyarı Bilindiği üzere, ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle yapılan girişimler sonucunda Türk taşımacılarının BiReg sistemi kaydı oluşturmalarına ilişkin 28 Şubat 2023 tarihine kadar muafiyet sağlanmıştı. Söz konusu muafiyet, 28 Şubat 2023 tarihinde sona ermiş olup deprem felaketinin büyüklüğü göz önünde bulundurularak kayıt muafiyetinin uzatılması için Derneğimiz tarafından söz konusu muafiyetin uzatılmasına ilişkin girişim yapılmış idi. Bu çerçevede, BiReg sistemi kayıtlarına ilişkin geçici muafiyet 31.03.2023 tarihinde sona erecektir.(UND)
    18 Ay, 2 Gün önce
EURO
37.9182
DOLAR
33.9766
VİRGİNİA
ARŞİV