Lojistik Sektörü Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.lojistikline.com/haber-detay/134_lojistik-dispozisyon-nedir

LOJİSTİK TEKNOLOJİ

Tümü

Lojistik Dispozisyon Nedir

(17 Ay, 27 Gün önce) 642 İzlenme 0 Yorum
Lojistik dispozisyon nedir, Lojistik dispozisyon ne anlama gelir.....

Lojistik Dispozisyon Nedir

 

Lojistik hizmet veren şirketlerde kullanılan bir kelimedir, lojistik şirketlerdeki bölümlerden  veya departmanlarından biridir.

Dispozisyon nedir soruna verilecek kısa cevap ‘’planlama ve lojistik operasyon’’ dur diyebiliriz. Bu cümleyi biraz açar ve genişletirsek dispoziyonu  anlamış olur.

-Hizmet alıcılardan , hizmet veren lojistik  firmasına düşen sipariş , öncelikli olarak verilecek hizmete ait anlaşma ile dispoziyon departmanı devreye girmiş hatta verilen detaylara göre anlaşmayı da bu departman yapar. Bu sipariş nakliye, depoama, elleçleme, barkodlama gibi herhangi bir hizmet olabilir. Karşılıklı imza altına alınan bu anlaşma önemlidir çünkü tüm süreç bu anlaşma üzerinden devam eder. Bir örnek verecek olursak;

Karayolundan yapılması istenen ve 1 tır talebinde bulunan  gönderici firmadan bir sipariş verilmiş olsun, siparişi genel olarak  lojistik firmalarında satış departmanları yapar, ve bir sipariş alındı,

-Dispozisyon departmanı bu gönderici ile taşıma anlaşması-nakliye anlaşmasını yapar, bu anlaşmada gerekli tüm detaylar bulunur yani;

Yükleme adresi,

Gümrük noktası,

Yük Detayı (paletli, dökme, paketli, yük cinsi, yük tonajı, gerekirse ambalaj ölçüleri, yanıcı, yakıcı, patlayıcı, ……..) yüke ait tüm detaylar yazılır,

Ağırlık ve Hacim,

Aracın özelliği ( 1 normal tır, 1 mega araç, 1 açık tır …… gibi),

Yükleme tarihi,

Teslimat  Gümrüğü,

Teslimat Adresi,

Transit Güzergah , (istenirse)

Transit Termin,

Taşıma Ücreti (Navlun), Ödeme şekli, Aracın serbest süresi (free time),

Ve diğer isteğe bağlı anlaşma maddeleri  eklenerek  taşıma anlaşması imzalanır,

-Dispoziyon departmanı bu anlaşma üzerinden  planlamaya geçer yani hangi rotadan, hangi aracı, göndereceğine karar vererek anlaşmaya araç plakasını ekler  ve bunu göndericiye bildirir.

-Yükleme tarihini göndericiden kontrol ederek aracı yükleme adresine sevk eder, yükletir, yükün anlaşmaya uygun olup olmadığı araç sürücüsü vasıtası ile kontrol eder(bu çok önemlidir), eğer problem yoksa , yapılan anlaşmadaki gümrük noktasına yönlendirerek , göndericinin gümrük müşaviri veya kendi bünyesinde ise gümrükçüsü ile iletişime  aracın sınır çıkış kapısını bildirir.

-Kargonun gümrük işlemlerinin bittiğine dair dispozisyon departmanına bilgi geldiği zaman, göndericinin  gümrük evrakları teslim alınır ve aracın  çıkış tescili denen , aracın gümrük den çıkış işlemi tamamlanır.

-Bu esnada araç yola çıkmadan göndericiden gelen CMR talimatı ile , hem nakliye anlaşması, hem  ex1 ve ihracat mal faturası da kontrol edilerek eğer uyumlu ise CMR nı düzenleyerek, göndericiden teyit alınır.

-Son olarak  araca ait yol evrakları (C2 belgesi, C2kartı, uygunluk belgesi, araç ruhsatları, yeşil sigorta, çıkış sınır kapısında alınacak dozvalalar…..) eşyaya ait yol evrakları (Mal faturası, Euro belgesi, Menşe şahadetnamesi, Çeki listesi, CMR,  varsa başka evrak……) araç sürücüsüne ait pasaport ve pasaport da gerekli ise vize….) kontrolünü sağlar ve aracın planlanan şekilde  eksiksiz olarak yola çıkmasını temin eder.

-Araç yol bilgilerini, araç seyrini, varış bilgilendirmesini veya yolda herhangi bir aksaklık gibi bilgi akışının takibi ve gönderici veya alıca iletilmesini yine dispozisyon departmanı yapar.

- Şirket içinde ise anlaşma ile birlikte iki  nüsha CMR ile  , navlun faturasının düzenlenmesi için muhasebe departmanına gönderir, faturayı düzenletir ve  navlun faturası  ve 2 nüsha CMR yi göndericiye ulaştırır.

Dispozisyon departmanın görevi  aracın sınırdan çıkışı, varış  gümrüğü ve teslimatı bitirene kadar devam eder ve seferin bittiğini gösteren teslim  alındı CMR sini göndericiye ileterek bu operasyonu bitirir.

Dispozisyon dosyası denilen aracın plakasına ait bir sefer dosyası açılarak , tüm belgeler bu dosyada toplanır ve arşivlenir çünkü bu dosya ve sefer bilgileri 5 yıl muhafaza edilme mecburiyeti vardır.

Dosyalamak mecburiyet olsa  da eğer lojistik şirketi lojistik sistem ve yazılım kullanıyorsa mutlaka bu sefer bilgileri sistemi girilir bu çok önemlidir nedeni ise 10 yıl sonra bile siz plakaya göre veya aylık sefer sayılarını, navlunları, ciroları rahtça görebilirsiniz, lojistik dijitalleşme tamda budur.

 

Yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi, Dispozisyon departmanı ; lojistik anlaşmayı yaptı, sonra nasıl, ne şekilde yapılacağının planlamasını yaptı daha sonra da operasyon sürecini yöneterek işi sonlandırdı.

Lojistik şirketlerinde departmanlar çok hızlı  ve sistem dahilinde hareket ederler , çünkü departmanlar bir birine entegre olduğundan departmanın birinde aksama olması tüm sistemi aksatır. Lojistik  zamanla yarışan bir sektördür.

Dispozisyon departmanında çalışan bir kişi doğal olarak bir çok bilgiye sahip olmak zorundadır. Yukarıda verdiğimiz örneklemeye göre;  dispozisyon görevlisi, sınır kapılarını, uluslararası  yol güzergahlarını, lojistik bilgi ve  lojistik belgeleri, kullanılan araçları ve özellikleri,  gümrük bilgileri, uluslararası geçiş belgelerini yani bir aracı uluslararası yola çıkarırken neler gerekir bilmelidir.

 

Karayolu nakliyesi, denizyolu nakliyesinde, demiryolu nakliyesinde, havayolu nakliyesinin tamamında aynı yöntemler uygulanır.

 

 

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!

GÜNÜN UYARILARI

Tümü
  • Avurturya İkili Geçiş Dozvalalarında Son Durm; Geçiş Belgesi Otomasyon Sisteminden (GEBOS) alınan verilere istinaden; 01.03.2023 tarihinde dönemsel olarak kullanıma açılan Avusturya ikili geçiş belgelerinden 27.03.2023 tarihi itibarıyla 763 adet kalmıştır.(UND) Geşiş Belglerinde Güncel Durum
    18 Ay, 2 Gün önce
  • 18 Ay, 2 Gün önce
  • Önemli Uyarı Bilindiği üzere, ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle yapılan girişimler sonucunda Türk taşımacılarının BiReg sistemi kaydı oluşturmalarına ilişkin 28 Şubat 2023 tarihine kadar muafiyet sağlanmıştı. Söz konusu muafiyet, 28 Şubat 2023 tarihinde sona ermiş olup deprem felaketinin büyüklüğü göz önünde bulundurularak kayıt muafiyetinin uzatılması için Derneğimiz tarafından söz konusu muafiyetin uzatılmasına ilişkin girişim yapılmış idi. Bu çerçevede, BiReg sistemi kayıtlarına ilişkin geçici muafiyet 31.03.2023 tarihinde sona erecektir.(UND)
    18 Ay, 2 Gün önce
EURO
37.9182
DOLAR
33.9766
VİRGİNİA
ARŞİV