Lojistik Sektörü Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.lojistikline.com/haber-detay/123_dozer-nedir-ozellikleri-nelerdir-

LOJİSTİK TEKNOLOJİ

Tümü

Dozer Nedir ,Özellikleri Nelerdir?

(21 Ay, 20 Gün önce) 612 İzlenme 1 Yorum
Dozer nedir, Buldozer nedir,Dozerler ne işe yarar, Dozer çeşitleri, Dozerlerin özellikleri nedir, İş makinalarının özellikleri nedir, Dozelerin beygir gücleri ne kadardır?

 

 

 

 DOZER  NEDİR

Dozer bir iş makinasıdır. İnsan gücü ile haftalar alabilecek işleri kısa zaman aralığında tamamlayabilen güçlü makinalardır.

Toprak yüzey seviyesinde veya eğimli arazilerde her  tür malzemenin toplanması, serilmesi, tesviye edilmesi, düzeltilmesi ,doldurulması, arazi çalışmalarını yapan lastik tekerleli ve paletli iş makinalarıdır.

‘’Dozer gibi adam’’ dendiği zaman güçlü adam ifade edilir , dozerler de 850 Beygir Gücü dizel motorlara sahiptirler buda itme ve çekme de ne kadar güçlü olabileceklerini gösterir. Kendi ağırlıkları 20-80 ton civarıdır. Bıçak genişlikleri en büyük makine da 3.6 m yükseklik x 7.4 m genişliğinde bir seferde 90m3 hacmi itebilmektedir ve 153 ton çalışma ağırlığına sahiptir.

Altyapı hizmetlerinin yapılmasında önemli bir iş makinasıdır, yol yapım çalışmalarında, dolgu yapımların da, yol genişletme işlerin de, baraj-gölet yapımlarında, temel kazı çalışmalarında, maden sahalarında, mermer ocaklarında ve bu makinaları he zaman arazi çalışmalarında görebiliriz.

Hatta  askeri alanda mayın temizleme işi yapan dozerler , mayına dayanıklı üretilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Dozerler , traktör dozer olarak sınıflamaya sokulmaktadır.Traktör dozer, kendinden tahrikli, dozer ataşmanlı , kesme, malzeme itme, araziyi biçimlendirme veya bağlı ataşman sayesinde riperleme veya vinç çekme gibi çekme veya itme amaçlı kullanılan, ayrıca skreyperi itme veya çeki demiri ile çekme gibi ilave uygulamaları içeren makinalar olarak tanımlanırlar.

Dozerlerin arkasında bulunan çelik den üretilmiş ayaklar bulunur bunlara riper (kazayağı) denir. Sertleşmiş-katılaşmış zeminler dozer bıçağı ile alınamadığı zaman bu ayaklar ile istenilen  derinlikte zeminin yumuşatılmasına yarayan parçalardır.

 

Dozer Çeşitleri

Hareket iletim Sistemlerine Göre Dozerler

  1. Tork Konverterli Dozer
  2. Hidrostatik Dozer

Hidrostatik paletli dozerlerde hareket iletimi motordan tahrik alan iki adet hidrostatik pompanın sol ve sağ cerleri tahrik eden iki adet motoru döndürmesi sayesinde olur. Cer ünitesi çift kademeli planet dişli sistemine sahiptir. Makinanın frenlenmesi son tahrikteki hidrolik kavramadiskleri ile yapılmaktadır. Paletler düz veya üçgen palet olabilir.

 

 

Bıçak Fonksiyonlarına Göre

Bıçakların makina ve zemine göre pozisyonları, dozerlerin değişik iş ve fonksiyonları yerine getirmek amacıyla mekanik veya hidrolik olarak değiştirilebilir. Bu değiştirilen pozisyonlara göre de Buldozer, Angildozer, Tiltdozer gibi isimler alırlar. Bu isimler makinanın işlevini belirtir. Her üç fonksiyonu da sağlayabilen dozerler mevcuttur.

 

Buldozer (Düz Bıçaklı)

Dozer bıçağının düz durumudur. Makinanın boyuna eksenine göre bıçak bu eksene dik konumdadır. Yatay eksene (zemine) de paraleldir.

Bıçak kolları (alt) her iki yanda tek noktadan bağlanabilmektedir. Arkadaki bağlantılar düz paletli ve üçgen paletli makinalarda doğrudan yürüyüş şasisine yapılmıştır.

Bıçağın bu pozisyonunda dozer; kazma, dozerleme, yığma, düzeltme ve bir başka makinaya itme görevlerini yapabilir.

 

Angıldozer (Açılı Bıçaklı)

Dozer bıçağı bu pozisyonda yine yatay eksene (zemine) paraleldir, ancak makinanın boyuna eksenine dik konumda değildir. Sağa veya sola açılı durmaktadır. Bıçak kolları C şasisine iki yanda ç ayrı noktadan bağlanabilmektedir. Makinanın sol tarafından öndeki mihver muylusuna, sağ tarafından arkadaki mihver muylusuna bağlandığı gibi bunun tersi olarak sol arka ve sağ öne bağlanabilir. Bu durumda sağa ve sola yaklaşık 250 civarında bıçak açısı verilmiş olur.

Bıçak her iki yandan ortadaki mihver muylularına bağlanırsa buldozer durumu elde edilir.

 1. Bıçağa sağa veya sola acı vermekle makina kazma, kesme ve serme işlemlerini daha verimli yapabilir.

 

Tiltdozer (Eğimli Bıçaklı)

Dozer bıçağı bu pozisyonda makina eksenine dik, yatay eksene (zemine) açılı konumdadır. Tilt açısını verebilmek için ayarlanabilen üst bıçak kolları kullanılır. Bir taraftaki kol manivela ile döndürülmek suretiyle uzunluğu arttırılır, diğer taraftaki kol tersine döndürülerek kısaltılırsa bıçak bir tarafa doğru dönme hareketi yapar.

Kollardan biri (sağa veya sola) vidali (mekanik ayarlı), diğeri hidrolik kontrollü olabilir. Operatör mahalinden kumanda edilmek suretiyle hidrolik silindire haiz kolun uzunluğu değiştirilebilir. Diğer kol döndürülmek suretiyle uzunluğu ayarlanabilir. Her iki kol da hidrolik olarak ayarlanabilen dozerler mevcuttur.


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!

GÜNÜN UYARILARI

Tümü
  • Avurturya İkili Geçiş Dozvalalarında Son Durm; Geçiş Belgesi Otomasyon Sisteminden (GEBOS) alınan verilere istinaden; 01.03.2023 tarihinde dönemsel olarak kullanıma açılan Avusturya ikili geçiş belgelerinden 27.03.2023 tarihi itibarıyla 763 adet kalmıştır.(UND) Geşiş Belglerinde Güncel Durum
    21 Ay, 18 Gün önce
  • 21 Ay, 18 Gün önce
  • Önemli Uyarı Bilindiği üzere, ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle yapılan girişimler sonucunda Türk taşımacılarının BiReg sistemi kaydı oluşturmalarına ilişkin 28 Şubat 2023 tarihine kadar muafiyet sağlanmıştı. Söz konusu muafiyet, 28 Şubat 2023 tarihinde sona ermiş olup deprem felaketinin büyüklüğü göz önünde bulundurularak kayıt muafiyetinin uzatılması için Derneğimiz tarafından söz konusu muafiyetin uzatılmasına ilişkin girişim yapılmış idi. Bu çerçevede, BiReg sistemi kayıtlarına ilişkin geçici muafiyet 31.03.2023 tarihinde sona erecektir.(UND)
    21 Ay, 18 Gün önce
EURO
36.4494
DOLAR
34.6766
İSTANBUL
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ