Demuraj Nedir ?
Demuraj kelimesi taşımacılıkta kullanılan bir terimdir. Yurtiçi ve uluslararası yapılan tüm taşıma yollarında ve taşıma araçlarında kullanılır.
Türkçe ifade etmek gerekirse ‘’ bekleme ücreti ‘’ dir.
Demuraj Nedir; Taşıma yaptıran taraf ( ihracatcı veya ithlatcı) ile, taşımayı yapan taraf arasında yapılan taşıma anlaşmasına göre verilen teslim alma veya teslim etme süresinin aşması halinde taşımacıya ödenen navlun dışı gecikme bedelidir.
Bir örnek vermek gerekirse;
Meşe firması mobilya ihtacatı yapacak ve karayolundan sevkiyatını gerçekleştimek istiyor , bunun Rüzgar nakliyat firmasından bir komple tır kiralıyarak taşıma anlaşması yapıyor. Karşılıklı olarak 2 gün yüklemede ve 2 gün teslimatta kullanılmak üzere süre veriliyor.
Şimdi yüklemede 2 gün demek; Meşe firması, bu 2 gün içinde aracın yüklemesini yapacak ve gümrük işlemlerini de bitirip sevk edecektir. Eğer verilen bu süre içinde bitiremez ise demuraj ödemek zorundadır, 2 günden sonra ki her gün için demuraj ödenir. Aynı şekilde ithalat işlemlerini de 2 gün içinde bitirmek zorundadır.
Demuraj Bedeli ( bekleme bedeli) taşımacı firmaya ödenir.
Karayolu tır nakliyesinde , denizyolu konteyner taşımalarında, gemilerde, komple uçak kiralamalarında, demiryollarında kısaca tüm taşıma araçlarında geçerlidir.
Serbest süre ( free time ) terimleri de kulllanılır, serbest süre demek taşıma anlaşmasına yazılan taşıtana verilen süredir. İşte demuraj bu serbest sürenin aşılması dumunda ödenir.
Serbest sürelerin aşılması genel de akredifli taşımalarda, kontrol gerektiren komple fabrika türü taşımalarda, özel izin gerektiren ithalatlar gibi durumlarda görülmektedir.
Tatil günleri demurajdan sayılır mı?
-Evet anlaşmanıza göre tatil günleri demuraj ödemesi gerektirir.
Demuraj ücretleri neye göre belirlenir?
Demuraj ücretleri uluslararası kurallara göre belirlenmektedir fakat taşıma anlaşmasın yapan firmaların anlaimalarına bağlıdır. Yurtiçi nakliyelerinde yine tarafların karşılıklı anlaşmasına göre değişebilmektedir.
Demuraj ücretinden kim sorumludur?
Demuraj ücretinden anlaşmayı kim yapmış ise sorumluluk ona aittir, ödemeyi o firma yapar. Fakat gelen bir konteynerde alıcı konteyneri zamanında teslim etmemiş ise doğal olarak satıcıyı bağlamaz. Birde malın satış şekline bağlıdır yani eğer satıcı firma FOB satış yapmış ise alıcıya serbest süreyi bildirmiş ise bu durum da yine alıcı öder.